Защо да ядем плодове или пием смути след като съдържат захар?

Защото тази захар или фруктоза е естествена и добра за теб в умерени количества. Като ядеш плодове или пиеш смути, ти си набавяш много витамини, фибри, минерали и антиоксиданти. Още повече в плодовете няма сол и наситени мазнини. 

Плодовете са вкусни и са много по-добра алтернатива от други сладки преработени храни, които могат да дават много концентрирана захар и калории без хранителна стойност.

Какво е щадяща пастьоризация и как влияе?

Щадящата пастьоризация, за разлика от стандартната, представлява минимална топплинна обработка, която цели да убие само вредните бактерии. Нужна е, за да направи смутитата безопасни за консумация и е доказано, че запазва максимално вкуса и хранителните качества в рамките на предписания срок на съхранение при хладилни условия.

Суровите смутита по-препоръчителни ли са от тези, които са минали някаква топлинна обработка, включително щадяща пастьоризация?

Да, те имат своето предимства по отношение съдържанието на витамин C, ако бъдат направени и изпити на момента и не се застояват в хладилника, в противен случай витамин C също намалява. По отношение съдържанието на останалите витамини и други биологични активни вещества щадящата пастьоризация не оказва съществено влияние. Освен това щадящата пастьоризация унищожава вредните бактерии, което прави продукта подходящ за консумация от хора с чувствителни стомаси, малки деца и бременни.

По-полезно ли е да се ядат плодове вместо да се пият?

Да – в соковете има по-малко фибри, отколкото ако изядете един цял плод. Но смутитата на Frudada освен свеж сок съдържат и пюре, което ги прави богати на фибри. В 100 мл от нашето смути „Малини и боровинки“ фибрите са 1.9 г, което е сравнимо с фибрите в един банан или портокал (около 2 г).

Смутитата са добър начин да увеличиш приема на плодове и зеленчуци по един вкусен и лесен начин.